I am on fire!

Snart, mycket snart har allt återgått till det normala. Det normala med att ständigt bo i den oranga fiberpälsen och framförallt inte glömma att stänga växthuset på kvällarna. Just nu råder en flamsighet, och det är inte så noga med vad som är öppet eller stängt.
Det är både svettigt och svetsigt dessa dagar. Det finns bättre saker än att stå i ladugården och svetsa när det är 25 grader i skuggan. Men det är nu jag upptäcker nya behov av växtstöd. Och det är lite sport att svetsa i linne. Lopporna kan lätt bita en.


En kille som också kan bitas är vår väktare i köksträdgården. Strängare kille är svårt att hitta. Den här godingen har jag aldrig sett förut. Den är fantastiskt vacker och påminner om en stor svart bisonoxe. Ja, om man bortser från att den är något mindre då.Det är många små besökare i trädgården nu.Dagliljor Hemrocallis har jag flera gamla sorter av. De flesta går i brandgula toner. De tittar upp lite varstans i trädgårdens alla hörn.
Indiankrasse Tropaeloum majus 'Jewel of Africa' pryder sin plats i köksträdgården.
Jag gillar verkligen Crocosima eller Monbretia som den också kallas. Den har ett bladverk som är underbart vackert. Det här är en 'Babylon'. Det är en fantastisk blomma till snitt.Crocosima 'Lucifer' är också en eldig blomma.
Jag tar in de flesta crocosima på vintern. De är visserligen enkla att dra upp från lökar på våren, men när plantorna har vuxit till sig har de större chans att klara sig på friland hela året. Jag planterar om dem i krukor, för de klarar inte riktigt av torrförvaring.

Lite mindre iögonfallande är den här. Jag minns inte namnet på den, men den har klarat sig ute i rabatten under flera år. Jag skall forska lite mer, och ta reda på vad den heter. I Lunden har det också kommit till lite glöd. Tigerliljan, Lancifolium var. splendens blommar otroligt vackert i morgonljuset. Den här har jag planterat i sur jord, och det växer inga andra sorters liljor i rabatten. Den kan vara virusinfekterad så man får vara lite vaksam.I en annan plantering i Lunden växer lilium 'Henryi'.
Till sist, jag är ju lite av en glädjedödare, men nu är det dags att beställa vårlökar om man vill få tag i de sorter man är ute efter. 

4 kommentarer:

 1. Vad fint du har. Jag har också fått svarta humlor. Jag skall leta på nätet om dem
  Hej så länge
  Simeon Seaborn (bloggplatsen.se)

  SvaraRadera
 2. Tack! Jag har inte sett de svarta humlorna ännu i trädgården. Men jag hoppas de dyker upp. Berätta om du får veta mer om dem.

  SvaraRadera
 3. Den lite mindre iögonfallande blomman är en leopardblomma (Iris domestica, tidigare Belamcanda chinensis).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag vet vad den heter numera, förstår inte att jag inte kom i håg det när jag skrev bloggen. Men ibland blir det kaos i hjärnkontoret. ;)

   Radera