Femtio nyanser av grönt.

Så ung, så vacker. Den kraft hon utstrålar är magisk. Hon bär på en glöd som inte lämnar någon oberörd. Stolt står hon där, och låter alla beundrande blickar glida över hennes smäckra gestalt.Man kan beskriva Crocosima 'Emily Mckenzie' så om man är på det humöret. Och det är jag.


Jag älskar porr. Men inte vilken pornografi som helst, utan trädgårdsporr. Att bläddra i och läsa engelska trädgårdstidningar är en av mina största inspirationskällor. Växtbeskrivningar, som riktiga entusiaster ger sina favoritväxter, kan ta sig himmelska uttryck. Ibland är det riktig poesi.Rönnsumaken har en fröställning som slår det mesta.Eftersom sidan är lite åt det ekivoka hållet måste jag ju ha med lite naket. Vad är då bättre än dessa damer? Nakna jungfrun.


Tidlösa brokug som brädspel, skrev Olof Rudbeck om denna blomma i sitt Botaniska verk från 1685. Denna Colchicum autumnale finns på flera ställen i trädgården och den har funnits här långt innan jag kom hit.De dyker upp i trädgården där jag minst anar. Väldigt skira och ömtåliga. Det är dock en bedräglig skönhet. Tidlösa är mycket giftig, speciellt fröna. De  här ljuvliga damerna har jag fått av en god vän. De sprider sig tjänstvilligt varje år och tar plats först när allt annat har blivit lite nött av sommaren.Det här är också en inbyteslök. Jag har satt en del nya men de dyker nog inte upp förrän nästa år. Kärlek och romantik hör ju ihop. Så lite romantiskt rufs måste det få vara också. Sommarastern sjunger på sista versen och snart tar höstditon över med sin färgprakt.

2 kommentarer:

  1. Tidlösorna var väldigt fina. Har inte investerat i några ännu. Kom på att jag också saknar lite trädgårdsporr men då får den nog vara engelsk. Den svenska känner jag mig färdig med. Om du förökar upp äppleträdet får du gärna berätta! Ha det gott! /Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag skall försöka ta ympar i vinter så att det kan leva vidare på fler ställen. Lovar att jag skriver om det när de är redo för nya hem.

      Radera