Where have all the flowers gone?

Är man beroende av blommor, färg och form - som jag - blir man ju fan galen så här års.  Allting är bara grått, blött och spretigt. Det finns säkert de som finner en skönhet i årstidernas växlingar, och det gör väl även jag. Åtminstone när det blir vår. Men nu är det som det är, och inget att hänga läpp för. Istället får man koncentrera sig på de få glädjeämnen som finns.Grönt är skönt. Att gå ut i det uppvärmda växthuset är en riktig boost för själen. Här samlas nu krukor med känsliga växter och de som behöver en säsong till i skydd innan de möter livet på allvar i trädgården.


Inne på kammaren är alla skatter från trädgården nu torkade och rensade. Ett skrin av bästa kvalité får tjäna som förvaring för fröerna tills det är dags. Många av fröerna får nog komma i jorden redan i januari, då hinner de lägga på hullet innan de skall vidare ut i trädgården.Har ju glömt att visa vilket bladverk det blev av de små knölarna som min man hade med sig hem efter en resa. Det här är en växt som inte nöjer sig med att bara vara grön. Caladium är ursprungligen från Central- och Sydamerika. De sorter vi odlar idag har nog mer Florida som sin ursprungsort.

Vilken power det var i dessa små knölar! Caladium kallas även elefantöra. Här samsas 'White Queen'. 'Red flash', 'Candium' och 'Elise'.Blomman är anspråkslös, men lyckan över att den faktiskt blommar toppar det mesta. Det är alltid lika fascinerande när växter som egentligen inte vill vara här, vill det ändå.Julrosen, Helleborus, är utan tvekan julens stora primadonna. Den höjer sig över lavinen av tomterött som sköljer över oss så här års. Håll på ni, säger den, ni kanske är julröda, men det är jag som är vacker på riktigt.
En annan blomma som hör julen till är Amaryllis. Här har vi en som heter 'Chico', och ju mer jag tittar på den och försöker förstå hur den egentligen tänker, slås jag av det faktum att den förmodligen röker på ganska rejält. Finns ingen annan förklaring.Pete Seeger har skrivit en av de vackraste sånger jag vet. Perfekt avslutning så här års.

Where have all the flowers gone, long time passing?
Where have all the flowers gone, long time ago?
Where have all the flowers gone?
You girls have picked them everyone.
Oh, when will the ever learn?
Oh when will they ever learn?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar