Barnatro.

Under veckan som gått har jag haft en hög med små barn hemma. Barnen vet såklart att trädgården är väldigt viktig för mig. Men så slog det mig att den säkert är viktigt för dem också, fast kanske inte riktigt på samma sätt. 


Så jag tänkte ta reda på vad de känner för trädgården. För att göra det lite spännande frågade jag om de kunde tänka sig att ställa upp på en intervju. Barnaskaran bestod av Charlie 3 år, Jack 6 år och Uma 10 år.

Jag kände mig lite som Sven Melander. Vad är det bästa med en trädgård? Svaret var unisont: Pool! Fel svar. Sen kom nästa  felaktiga svar. "Att åka i grävmaskinen eller åka med på 4-hjulingen." 10-åringen förstod att deras svar inte föll i god jord. Så hon la till: "En bra sak med trädgård är att alla är tillsammans och gör saker och att det är en trygg miljö." Duktig flicka! Treåringen vill gärna ha fler bunkar och byttor att stå och 'blaja med'. (Blaja är vårt ord för att blaska med vatten, helst i en blandning av småsten och jord, och bli outsägligt blöt och smutsig.)När jag frågade barnen vad de tyckte saknades i trädgården var svaret tyvärr också unisont: Studsmatta! Jag kan med eftertryck säga att en studsmatta aldrig kommer in på tomten. Det fanns också önskemål om ett fotbollsmål. Där är det också kört. Jag vill inte ha någon mini-Zlatan som med ett välriktat skott drar ner alla dahlior. Charlie ville ha en barnbok med troll i. Det är en önskan jag känner mig mogen att uppfylla.

Jag fick känslan av att jag gett mig ut på djupt vatten med min lilla frågestund. Så för att inte få mig att framstå som alltför missunnsam gav jag mig snabbt in på nästa fråga. -Hur tänker ni om djur och insekter i trädgården? Det rådde delade meningar om fåglar. De får vara här, men absolut inte äta upp guldfiskarna i dammen. Charlie tyckte det var viktigt att ge fåglarna mat för annars skulle de bli sjuka, men att de inte ska bajsa på fönstren. Hon är också väldigt rädd för rävar och Melle Grävare*. Honom känner jag inte, så risken att han skall dyka upp i trädgården är nog minimal.

Detta ledde naturligt in på om det var något annat de tyckte var läskigt med trädgården. Insekter står inte så högt i kurs. De är väldigt glada över att jag inte längre har bikupor. De har varit med om att bina svärmat i trädgården. Fast de är medvetna om att insekter är viktiga. Charlie: "De gör så det blir blommor överallt."


Umas värsta trädgårdsupplevelse var när hennes pappa erbjöd sig att klippa gräset. Vi har en midjestyrd åkgräsklippare, och är man inte bekant med vad bakdelen tar sig till när man svänger kan det ställa till problem. Nåväl, konsekvensen blev att hon såg sin far köra ner en av mina högt skattade kopparlönnar. Enkelt kan man säga att Uma genom sina tårar uttryckte vad jag kände för hennes far just då. Jag kan tillägga att det bara är jag som klipper gräset här idag.

Jag ville helst att vi skulle prata om växter. Barnen ville mest prata om vad de kunde göra i trädgården. Men jag vet att växthuset är ett hett tillhåll under säsongen. Så jag var tvungen att fråga vad de gillar mest att äta från odlingarna.  Föga förvånande var det jordgubbar, hallon och tomater alla ville ha. Jacks favorit är physallis. Charlie ville att jag verkligen skulle skriva ner hur viktigt det är med paprika, och att den ska vara röd. Fast inte de starka. Tror hon satt tänderna i en chili av misstag. Det ska alltså vara frukt och grönsaker i rejäla färger. Alla grönsaker som är gröna smakar bara sallad och det är äckligt. Undantaget gurka som också är en favorit. Så då vet jag det!


De har faktiskt åsikter om det mesta, de små liven. Jag fick väl inte riktig svaren jag ville ha. Så jag kommer att fortsätta skola dem i sann trädgårdsanda. Ett steg på vägen är att skapa lite magi med växter, och så här års är det fröpåsar och krukväxter som finns tillhands.

Vi var iväg och köpte lite roliga växter. Mimosa Pudica Sensitiva är en bra växt om man vill beskriva att växter också är levande och kräver omtanke.  Den kallas 'Rör mig ej' eller 'Buh'. Om man skrämmer den eller rör den drar bladen ihop sig. Och de drar ihop sig väldigt snabbt.


Köttätande växter gillar barnen också. Eller kanske tvärtom. Spännande växt för små barn. Dock finns det en gräns för hur många gånger Venus flugfälla Dionaea muscipula kan stänga gapet innan den kroknar.Sammanfattning: Hade barnen fått bestämma skulle trädgården förmodligen mest sett ut som Skara Sommarland. Men nu får de ju inte bestämma, som tur är. Och jag ger mig inte. Med mild hand kommer jag att leda in dem på den rätta vägen, och lära dem att se växternas magi och skönhet. Förr eller senare står de där med skarpslipad sekatör och jord under naglarna.

*Melle Grävare är en tecknad grävling i berättelsen om Pelle Kanin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar