Barnasinnet kvar?


En sommar utan barn blir inte någon riktig sommar. En trädgård utan barn blir ingen riktig trädgård. Genom barnens ögon öppnar sig en värld av äventyr och lust. Trädgården bjuder på massor av spännande äventyr. Farligt? Beror på vad man jämför med. Själv jämför jag med studsmattan - många barnfamiljers favoritträdgårdstillbehör - och drar mig till minnes hur många armbrott jag bevittnat på nära håll. Så, kära föräldrar, intressera barnen för trädgårdsskötsel med skarpslipade sekatörer i stället, om ni vill vara på den säkra sidan. Och följ med på en sommarvecka i trädgården med lånebarnen Uma, Jack och Charlie.

Alla som åkt hölass vet att det finns en magi i att samla ihop en massa växtmaterial, häva upp det på ett flak och dumpa lasten på någon annan plats. Särskilt om man får åka med. Och alldeles särskilt om man får göra det utan bälteskudde, hjälm och flytväst. Här har vi placerat Charlie i verktygslådan, Uma som utkik och Jack som chef över lasten. Allt under kontrollerade former, dvs aldrig snabbare än 50 km/h på allmän väg.

Jack är en stark kille. Och allra starkast är han när han får snara resterna av en nerhuggen tårpil och släpa iväg den med 4-hjulingen. Här är också ett ypperligt tillfälle att introducera karbiner och klätterslingor och andra praktiska tillbehör till livet.

Standardverket The Ashley Book of Knots beskriver i runda slängar 4000 knopar, vilket inbjuder till en aktivitet som räcker och blir över till alla sommarlov ett barn kan tänkas ha. Vi kallar den Dagens Knop, och handlar om att man varje dag före frukost lär sig en ny knop. Det är stort att knäcka koden, och lära sig göra en riktigt snygg kärleksknop, pålstek, åtta eller råbandsknop.

Knopar, ja. Vissa kanske man skall slå själv. Här har vi Charlie som klättrar upp för en 10 meter hög almstubbe, preparerad med klättergrepp från Ad Nature. Kolla in koncentrationen! Blicken! Greppen! Jävlaranamma! Flickan kommer att gå långt. Eller åtminstone klättra högt. För höjdrädda barn handlar det om att klättra upp ett par meter, släppa greppen och hänga i repet. När de väl upptäckt att de inte ramlar ner släpper det. 
Det är möjligt att det finns barn som inte tycker om blåbär, eller... nej, förresten, det gör det nog inte. Här deltar Jack i förberedelserna för dagens efterrätt. Det finns en utbredd missuppfattning att barn inte tycker om trädgårdsarbete. Så är det inte. Och särskilt inte om de får äta upp resultatet.

Blommor får man inte röra. Eller? Självklart får man det. Växter kommer och går, men minnet av en egenplockad bukett med luktärtsblomster är för evigt.

På samma yta som en studsmatta upptar kan man, om man är lite listig med sorterna, skapa ett hallonland som bär frukt ett helt sommarlov. Och här kommer ett recept till alla som tror att matlagning är en konstart, och att de bästa smakupplevelserna bara uppstår på de bästa restaurangerna: Gör som Uma. Fyll så många händer du har med solvarma hallon, pressa in dem munnen tills det läcker i mungiporna och krossa hela härligheten med tungan mot gommen. Smakexplosion.


Sommar + vatten + barn = sant. För den som inte har tillgång till pool - egen eller annans - är konceptet med badkrukor ett roligt alternativ när det skall svalkas av. Plugga bottenhålen på några kurkor som har ungefär samma innerdiameter som barnens ytterdiameter, häll på vatten som snabbt solvärms och bänd ner barnen. För ytterligare svalka och skrikskratt kan man med fördel spruta kallvatten på dem också, när de har som svårast att ta sig ur och springa och gömma sig.


Till sist, och viktigast av allt, ett jättetack till Uma, Jack och Charlie. Tack för en skitrolig vecka. Det här gör vi om!2 kommentarer:

  1. Haha underbar idé och bild!

    SvaraRadera
  2. Badkrukor borde jag verkligen skaffa! Dessutom helt anpassade för barnen, så slipper jag, som är en badkruka, själv att bada.

    SvaraRadera