Tänd ett ljus och låt oss minnas.

Vi närmar oss en mörk tid. Det krävs en hel del för att inte tappa sugen nu när vi drar in i årets kanske mörkaste månad. November, som bara blir mörkare och mörkare för var dag som går.  Men runt första advent piggnar vi till, och nästan varje hem ser ut som Liseberg.


Halloween är inget jag firar. Kanske för att det är ett ganska nytt fenomen i Sverige, och inte minst för att det nog mest är barnen som går igång på att klä ut sig och tigga godis. Ska jag sminka mig är det för att bli snyggare. Vill jag skrämmas behövs inget smink.

Men en liten eftergift gör jag. Pumpor är väldigt roliga grönsaker. När vi var i England hade pumpafestivalen i Slinton precis börjat. Jag gillar verkligen pumpornas alla former och färger.


Själv nöjer jag med en pumpa, och förenar nytta med nöje. Istället för en lykta blir det ett rejält fågelbord. Det ska bli spännande att se om de små liven knaprar på själva pumpan.
Istället för att skära för hand tog jag en hålsåg för trä och sågade ur perfekta runda hål. Gröpte ur innanmätet och fyllde sedan på med fågelfrö.

Pumpan köpte jag i Sverige. Det hade blivit mycket övervikt om jag skulle tagit med mig den hem från Slinton. Men en amaryllis fick jag plats med. Den här gigantiska löken är den största jag sett. Köpte den på Wesley Garden. Den mäter 15 cm i diameter. Det blir spännande att se vad det blir av den.


Medan jag väntar på amaryllis finns det en hel del som fortfarande blommar i trädgården. Vi har inte haft någon frost, så mycket står kvar ute, och det märks att de gillar det. Fuchsian blommar något helt otrolig. De kommer att få stå ute och få en liten, liten frostknäpp innan de åker in i ladugården.

Många olika fuchsior blir det. Namnlapparna är borta på de flesta. Men vad gör det? De är lika fina ändå.

Som sagt, halloween är inte min grej. Men alla helgons dag känns viktig. Visserligen inte så gammal tradition det heller. Men det känns bra med en dag då vi alla som förlorat någon kär tänder ett ljus och minns.
Jag tänder ett ljus för min pappa, och ett för min lillebror. Jag saknar er!

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Känner likadant - gärna ett ljus för våra kära bortgångna, men vi firar inte Halloween, som jag tycker inkräktar på minneshelgen.

    SvaraRadera