Tomten är rumsren.

Vi är många som gillar gamla traditioner. Tomten är ju en kille som har hängt med länge. Kanske lite längre än många tror. Det är dags att berätta sanning om den riktige tomten. Sanning kanske är att ta i, men det är en teori som tilltalar mig. 


Trädgårdar har funnits i hiskeligt långa tider, och i Europa var det de gamla grekerna som började med denna ädla syssla. På den tiden var gudomligheter avsevärt mycket mer närvarande än tomtar. Och då, liksom nu, fanns det saker som odlarna inte rådde på. 

Att ta hjälp av gudarna var nog lika självklart för dem som att tomten kommer till oss på julafton. Men kanske var det inte helt lyckat att de båda sybariterna Dionyses och Afrodite avlade ett barn. En stackars gudagrabb som övergavs av sina föräldrar och kom att fostrats av några herdar uppe i bergen.   Men icke desto mindre fick denne välutrustade man sin plats i de grekiska trädgårdarna. Priapos, som han heter, kom att tjäna flera syften. Han fick vara en symbol för fruktbarhet, agera fågelskrämma och, inte minst, skrämma bort frukttjuvar.
Och romarna ville ju inte vara sämre när de låg på topp. Så även de anammade dessa grekiska traditioner. Idag kan man se avbildningar av Priapos i Pompeji. Där har han avbildats med en röd toppluva! 

Som en liten parentes kan jag nämna att det gav upphov till en del fniss när jag gjorde den här skulpturen på keramikkursen. Men kanske Priapos kan skydda trädgården mot mördarsniglar, och då är det värt att rodnande gå förbi honom.

Priapos blev med tiden bortglömd. Troligen var hans uppenbarelse lite väl magstark. Men tanken på att det behövdes extra skydd i trädgården levde kvar genom århundraden. Troligen gjorde man en mindre modifikation. Hans penis  fick bli en röd toppluva helt enkelt. Så med tiden förvandlas denne virila man till en liten sur dvärg med röd toppluva.

Under årens lopp har dessa trotjänare ändrat gestalt åtskilliga gånger. Dvärgar, gnomer och inte minst tomtar i alla dess former.  Syftet har varit detsamma, att skydda växter och djur. De väcker mycket känslor de här gubbarna. Många skriker med avsky. Usch, dålig smak! På Chelsea Flower Show är de portade. I Frankrike är det tvärt om. Där verkar befrielsefronten, Front de Liberation des Nains de Jardin. De arbetar aktivt för att befria tomtar. (De har en Facebook-sida man kan ansluta sig till.) 


Många tycker illa om tomtar oavsett vilket prefix de har. Trädgårdstomtar, hustomtar eller jultomtar. Iallafall så här års. Det här är bara en vild gissning, men jag tror det finns fler tomtar i varje hushåll än vanligt folk. 
Den här goa gubben bor hos mina grannar. Det är lite märkligt, de har varken sorkar eller mördarsniglar. 

Som jag skrev tidigare finns det flera olika teorier om trädgårdstomtens ursprung. En är att de kommer från riktiga dvärgar som arbetade djupt nere i gruvor. Dessa småväxta män bar färgglada toppluvor så de skulle synas, till yttermera visso var luvorna fyllda med hö så de skulle fungera som hjälmar. Detta skall ha lett till mytiska historier om dessa små arga män. Och vem skulle inte varit förbannad med ett sånt jobb? Jag tycker att legenden om Priapos känns trevligare att tro på.

Sveriges äldsta och nu levande trädgårdstomte är Bäckalycketomten från Jönköping, född 1884. 
Bilden är lånad från Eva Londos artikel om Bäckalycketomten. Okänd fotograf.
Om min historia om trädgårdstomten inte fallit i god jord, kan jag rekommendera boken Trädgårdstomtar av Vivian Russel, som visar bilder på allt annat än snuskiga tomtar. Även etnologen Eva Londos har tagit det här med trädgårdstomtar på allvar. Har precis fått tag i hennes bok Trädgårdskonster med utblick från höglandet. Har inte fått hem den ännu, men ser fram mot en läsning med skräckblandad förtjusning.

Eva Londos har även en teori om Viktor Rydbergs dikt Tomten, men den lägger vi åt sidan. Nu njuter vi i stället av denna dikt, och den stilenliga, hårt arbetande tomten.

Midvinterns köld är hård,
stjärnorna gnista och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken,
Endast tomten är vaken.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar