Vi har alla en liten trädgårdsmästare i oss.

Nu vallfärdar många av oss till trädgårdsbutikerna. Högtryckstvättade altaner och sommarställen ska piffas upp. Balkonger ska röjas och stylas. Den uppställda husvagnen ska omges av åtminstone ett storpack petunior. 


Drömmen om det egna smultronstället lever just nu som starkast. Det är ett desperat sökande efter jordgubbsplantor som kan ge skörd i år. Dyrbara spaljerade tomatplantor får hänga med hem. Chiliplantor med skördeklara frukter lockar med ett ganska avsevärt kilopris. Det är nu den lille trädgårdsmästaren inom oss vaknar.


Utbudet på sommarblommor är ganska lika överallt. En av de vanligaste är nog petunia. Man hittar den i snabbköpet där den trängs med nypotatis. Byggvaruhuset har också några stackare som är helt vilsna ibland cement och tryckimpregnerat virke. Men vill man ha lite extra twist på petunior får man lägga till ett par kronor och handla på riktiga plantskolor.

I år föll jag för den här färgblandningen av petunian Millions Bells. Man kan inte annat än bli glad när ögonen faller på detta potpurri.  

Vill man ha ett överflöd av petunior, ett överflöd som sväller över alla bräddar, satsar man på en 'Tidal Wave'. Det här är en sanslöst rikblommande petunia som, om den får bra med gödning, blommar ända fram till den tunga frosten kommer. Hos mig är det 'Tidal Wave Silver' som får den massiva blomningen på Kapellplatsen att fortsätta efter att rosorna klingat av.

Många kallar petunior för 'tantblommor' men det finns andra blommor som har än mer nedsättande epitet, och som inte gjort sig förtjänta av det. Det är inget fel att glädjas av tåliga och glada tagetes. Man kan ha en pytteliten trädgårdsmästare inombords och lyckas med den. Så det så!

Men för all del, nu ska jag inte glömma en annan storsäljare till alla nyvakna trädgårdsmästare. Det hör ju sommaren till att ha ett gäng pelargoner. För många är de en slit och släng-växt, när hösten kommer lämnar man dem åt sitt öde. Men inte hos mig, eftersom jag har möjligheten att övervintra dem utan några större besvär.
Pelargonen 'Karna' är utan tvekan årets höjdpunkt på pelargonhimmeln. Den här skönheten kommer jag att hålla ett extra öga på när det blir dags att krypa in till hösten. För det är ju ändå så, att hos mig är den lille trädgårdsmästaren alltid på hugget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar