En rödgrön röra.

När Carl Bildt myntade uttrycket rödgrön röra tänkte han troligen inte på trädgård. Men han kunde gjort, om han varit lagd åt det hållet. För mig är iallafall hösten en sinnebild för denna färgblandning. Ja, och så gult förstås. Det är en makalös färgserenad som trädgården bjuder på nu.


Lite svårt att se vad det är på bilden? Men det här är verkligen en röd-grön röra. De små prydnadsäpplen, Malus x scheudeckeri 'Red Jade', dekorerar mispeln på ett föredömligt sätt. Nästan lite julvarning på den.

Blåbärsris är ingen pulshöjare i vanliga fall, eftersom det mest är blåbären man är ute efter. Men nu! De röda bladen är nästan fluorescerande. I en poppig vas och med lite bär från vildvinet blir det en riktig ögonfröjd när solen slår till.

Trädgården utan en platan, Platanus x hispanica,  hade varit fattig. Jag älskar det kamouflage som bladen skapar genom sina olika färger. Det riktigt häftiga är att stammen också kör med kamouflagetema. 

Det är inget träd för den mindre trädgården. Det blir stort och växer fort. Löven blir som stora pappersjok när de fallit till marken. Men det är kittlande färger.

Som oxiderad koppar blir bladen från rödeken, Quercus rubra. De här löven är otroligt vackra att studera på nära håll.

Men det vackraste lövet av dem alla bjuder ambraträdet,  Liquidambar styraciflua, 'Gum Ball' på. De färgskiftningarna som det här trädet levererar går rakt in i mitt hjärtat. Det känns som hela färgcirkeln finns representerad här.

Ja, just det. Jag sa ju att gult också är höstens färg. Och gulare än så här blir det nog inte. Prydnadsapeln, Malus x zumi,  'Professor Sprenger'. Har flera träd av den här sorten, men de som växer i solen har betydligt rödare frukt än den här gulliga gula som bor i skuggan av en stor valnöt, Juglans regia.

Men trots att vi tar farväl av sommartiden, hoppas och tror jag att alla dessa färger kommer att hänga med ett tag till. Den skånska vintern, med blött och blåst, längtar jag inte till.1 kommentar:

  1. Ambraträdets löv var verkligen något extra. Så snygga!

    SvaraRadera