Hållplatser.


När vi började arbeta med trädgården blev det automatiskt så att vi började ge de olika platserna namn, för att kunna ha koll på var t ex grepen eller skottkärran var. De ställen som fick namn först var Stenkullen, Kapellplatsen och Lunden. Då visste vi exakt vilken plats vi menade. Efter något år insåg jag att min bakgrund i Göteborg gjorde sig gällande. Det var ju hållplatser i nämnda stad som fick nytt liv långt ner i Skåne. De flesta hållplatser är självklara för oss och en del platser har fått namn efter dess funktion. Motet


Fantastiskt att alla dessa funkior fanns under allt ogräs! Jag grävde upp alla knölar och satte dem i en sköterskerabatt under ett år . När jag sedan grävt om rondellen och satt kantsten satte jag tillbaka alla plantor tillsammans med gamla lökväxter. Idag är det den rabatt som jag sköter om minst och som växer bäst.
Ibland räcker inte tiden till att göra några vackra skisser, men de är alltid ett stöd för kommande arbete.

Lilla BommenDen nya entrén till trädgården hade tidigare varit ett sorgebarn, en gammal trekammarbrunn gjorde stämningen lite missmodig. Gaveln vetter mot väster och skuggas delvis av träd. Att skapa en välkomnande och enkel entré för alla sinnen kändes rätt, inte minst för att det stämde med vårt gamla hus. Det porlande vattnet från väggfontänen. Dofterna från lavendel och rosmarin samt sittplatserna gör att man kan stanna till här en stund. På våren fungerar bäddarna utmärk för tulpaner som är lite stökigare. Fikonen har också klarat sig här under ett par år men de hade nog gett mer frukt om de fått lite mer sol.
En produkt på kammaren kan bli verklighet. Byggde även en modell av små träbitar för att få rätt proportioner.


På våren är det inte brist på ljus och värme, lökväxterna trivs gott.Näckrosdammen


Dammen är ganska nygjord. Det svåraste är att få övergångarna att bli bra. Tiden får arbeta för mig.


Kapellplatsen


Ha ha. Fasanerna hittade inte alla tulpanlökar.


Stenkullen


 Lite för mycket dagliljor i denna rabatt, men de kommer att flytta vidare i sinom tid.


Salvian och myntan konkurrerar om utrymmet.

Lunden

På sommaren råder det en stillhet i Lunden, här är det alltid lite svalare.Det är svårt att veta vad som döljs bakom denna vägg av grönska.


I grönskan står en kvitten som jag är väldigt glad för. En märklig frukt.

Det är på våren som Lunden har sin stora föreställning. Först ut är julrosor och snödroppar, tätt följda av en mängd olika vårlökar.


Grönsakstorget

Upphöjda växtbäddar är bra ur många aspekter. Svårt för odjur att ta sig dit, jorden blir snabbt varm och det är lätt att vattna. Att bygga dem av gammalt tegel var ett självklart val, eftersom det är ett material som stämmer med växthuset och resten av byggnaderna. Roterande sådd, vilket innebär att det tar tre år innan samma gröda växer i samma jord igen. När skörden är klar i en växtbädd brukar jag så någon form av gröngödsling som jag sedan gräver ner i jorden. Brukar piffa upp jorden med stallgödsel varje vår också. Biskopsgården


Här  är nog en av de lugnaste platserna i trädgården.I den yttersta triangeln har jag försökt plantera bl a revsuga, men men den trivdes aldrig. Gräs gick inte heller bra. Så till slut blev det krossad tegel och tre egentillverkade skulpturer, som går under namnet biskoparna.

Botan (Botansika trädgården)

Det tog några år innan jag blev klar över vad jag ville göra med detta 'mellanrum'. Mitt ökade behöv av att ha en skyddad plats, för det växande antal krukodlingar,  ledde till att jag tog bort den fula gräsmattan och gjorde en rejäl scen för växterna. Det röda teglet återkommer som ett bärande tema. Tegel är lättskött och står sig väl mot det gröna. 

Gårdsten

Den här delen av trädgården är under arbete. Majken och Emmy, våra Linderödssvin, bearbetar kirskål och brännäslor. Så småningom skall detta bli en del av trädgården man kan gå i med bara ben.Bellevue

Allén

Skrytrabatten

Valhalla

Prärien

Brunnsparken

1 kommentar:

  1. Du är helt otrolig så fina miljöer du byggt. Jag kan bara ana vilket jobb du lagt och lägger ner.....tummen upp. underbart att titta runt i din blogg....

    SvaraRadera