Min trädgårdsfilosofi.


" ... alla scener... ordnas så, att man ifrån de flesta ställen kan öfverskåda mycket, men aldrig allt på en gång. Njutningen af det som finnes i närheten, måste åtföljas af en glad förväntan på aflägsnare eller gömda skönheter.” 

Theoretisk-praktisk anvisning att anlägga och underhålla trädgårdar...
Daniel Müller, 1848.Förvalta och förbättra, gör om och gör rätt.

Jag tror inte på att konservera en trädgård till ett statiskt monument, utan den skall spegla människorna som brukar den. Jag har min historia, trädgården har sin historia och tillsammans skapar vi en gemensam historia. 

Konkret har det varit att använda material som är beständiga och inte något som trädgården vill spotta ut. Tegel, lärk, granit och naturgrus är några av komponenterna. Jag har tagit vara på det material som funnits i trädgården, eller på gården, och ofta lagt det på någon annan plats. De gamla bjälkarna från den förra ladugården har använts på många ställen, som fäste för vattenutkastare eller avgränsningar i rabatter. Den öländska kalkstenen har blivit en trappa och dolda stigar. Flintastenar har flyttats till andra  rabatter, stubbar blir del av ett sk stumpery. 

På samma sätt som jag, när jag var barn, skapade olika scener använder jag trädgården för olika rum där jag kan anta olika roller. Jag har aldrig varit en person som tycker om att sitta stilla, utan vill hela tiden till nya äventyr och utmaningar. Vilket triggar min fantasi och lust. Min lite bisarra humor skall självklart också få plats, få saker är heliga.  Att skapa för andra har aldrig varit intressant, och att lita till mig egen magkänsla känns tryggast. För mig är trädgården lust och glädje.

2 kommentarer:

  1. Tänk att du hamnade här och vilken ära att få förvalta en sån fantastisk trädgård. Ska bli kul och gå följa dig och ditt skapande här.
    En trädgårdstok....Lena Richter

    SvaraRadera
  2. Tack Lena! Ja, jag känner mig verkligen priviligerad att få arbeta med denna trädgård.

    SvaraRadera